De Patroon van het jaar
10e editie


Anke Feenstra Patroon van het Jaar 2017

Anke Feenstra, partner bij Hertoghs Advocaten uit Breda, is donderdag op het Jonge Balie Congres in Utrecht uitgeroepen tot Patroon van het Jaar 2017. Twee van haar stagiaires nomineerden haar: voor hen is Feenstra een waar ‘boegbeeld en rolmodel’, aldus het juryrapport.

Patroon van het Jaar: Anke Feenstra

Feenstra is inmiddels ruim vijftien jaar werkzaam bij Hertoghs Advocaten, dat vestigingen heeft in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in fraudezaken en procedures op het gebied van buitenlands vermogen en het douane- en accijnsrecht. Haar stagiaires gaven in hun nominatie aan haar als een boegbeeld en rolmodel te zien. ‘Ze brengt heldere structuur aan in de stage en weet hoe de beroepsopleiding in elkaar zit,’ aldus het juryrapport. ‘Zij leert op haar beurt van de millennial stagiaires, bijvoorbeeld om niet geheimzinnig te doen over haar privéleven’. Daarbij is Feenstra niet te beroerd zich extra in te spannen voor haar stagiaires: desnoods brengt ze hen per auto naar de rechtbank.

Met de onderscheiding Patroon van het Jaar op zak mag Feenstra zich dan de meest veelzijdige patroon noemen, eervolle vermeldingen zijn er ook voor drie andere genomineerde patroons. Zo mag Fulco Blokhuis (Boekx) zich de meest veelbelovende patroon noemen: hij is nog maar kort patroon, van een wat oudere advocaat-stagiair, maar hij vervult zijn nieuwe taak volgens de jury met verve.

Frank van Gaal (REX advocaten) is uitgeroepen tot de meest betrokken patroon, zoals hij zijn stagiair grondig invoert in de wereld van het strafrecht, met vertrouwen als sleutelwoord. Vierde genomineerde Nienke Klazinga (Köster Advocaten) is de meest enthousiaste patroon. Zij is al vaker patroon geweest, maar ze is haar energie beslist niet onderweg verloren, aldus de jury. ‘Zij begint met veel vertrouwen steeds weer opnieuw aan de begeleiding. Er is een heldere structuur, zij zet de paden uit.’

De jury bestond dit jaar uit Christ’l Dullaert (juryvoorzitter, Le Tableau), Raymond Arnoldus van Bierens (Incasso Advocaten, Patroon van het Jaar 2016), Monique van de Griendt (Dialogue), Frans Knüppe (Dirkzwager, NOvA), Werner Altenaar (Marxman Advocaten, voorzitter Stichting Jonge Balie Nederland), Marie-Cécile Kathmann (Ten Holter Noordam, SJBN) en Tjerk Sigterman (Vondst Advocaten, voorzitter Jonge Balie Amsterdam).


Raymond Arnoldus Patroon van het Jaar 2016

De Patroon van Jaar 2016 is de Veghelse advocaat Raymond Arnoldus van Bierens Incasso Advocaten. Arnoldus werd tijdens het Jonge Balie Congres in Haarlem tot winnaar uitgeroepen.

De keuze
Dit jaar maakten vier advocaten kans op de titel Patroon van het Jaar. Naast Arnoldus waren Kicky Hamer van Hamer Advocaten, Jaap Broekman, advocaat bij Van Iersel en Luchtman en Jasper Molenaar van Dirkzwager genomineerd. De jury prijst winnaar Arnoldus als ‘de meest gestructureerde patroon’ van de genomineerden. ‘Deze patroon heeft een buitengewoon gevarieerd instrumentarium om de stagiaire te begeleiden,’ vermeldt het juryrapport. Zo zorgt Arnoldus dat kantoorgenoten niet rechtstreeks zaken naar de stagiaire brengen, maar is hij ‘poortwachter voor het bureau van zijn stagiaire’.

Ook zorgt de advocaat uit Veghel dat werkzaamheden van zijn stagiaire zoveel mogelijk aansluiten bij de stof die op dat moment bij de beroepsopleiding behandeld wordt ‘zodat het meer levendig wordt’. De jury noemt het extra bijzonder dat Arnoldus zo goed presteert als patroon, omdat hij het patronaat overnam van een kantoorgenoot die plotseling overleed.

De andere genomineerden waren:
  • Mr. Kicky Hamer van Kicky Hamer Advocaten: meest enthousiaste patroon;
  • Mr. Jaap Broekman van Van Iersel Luchtman N.V.: meest stimulerende patroon;
  • Mr. Jasper Molenaar van Dirkzwager advocaten en notarissen: meest veelbelovende patroon

De jury feliciteert de patroons van harte met het behalen van deze titel.

Le Tableau BV, Quinten Groenendaal t: 020 52 37 600 e: groenendaal@letableau.nl
Dialogue BV, Josina van den Bosch t: 035-541 18 44 e: jvdbosch@dialoguebv.nl

Dialogue BV Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN) Le Tableau